Mobil uten abonnement

En mobiltelefon uten abonnement er en enhet som du kjøper separat og kan bruke med hvilket som helst mobilnettverk ved å sette inn en SIM-kort fra en mobiloperatør. Dette gir deg friheten til å velge et mobilabonnement som passer dine behov og budsjett. Du kan også velge å bruke telefonen med et såkalt «pay-as-you-go» system, der du betaler kun for det du bruker.

Når er det en god ide å kjøpe mobil med operatørlås?

En mobiltelefon med operatørlås er en telefon som bare fungerer med ett bestemt mobilnettverk. Dette kan være begrensende hvis du ønsker å bytte mobiloperatør eller hvis du reiser til et område der mobiloperatøren du har ikke gir dekning. Derfor er det vanligvis bedre å kjøpe en mobiltelefon som er ulåst, slik at du kan bruke den med hvilken som helst mobiloperatør du ønsker.

Hvis du likevel bestemmer deg for å kjøpe en mobiltelefon med operatørlås, bør du sørge for at du kan låse opp telefonen etter en viss periode, slik at du kan bruke den med andre mobiloperatører senere. Du bør også sjekke med mobiloperatøren om det vil være ekstra kostnader for å låse opp telefonen senere.

Når bør du kjøpe mobil uten abonnement?

Det er en god ide å sjekke abonnementspriser mobilabonnement før du kjøper. Noen av de viktigste faktorene å vurdere når du skal kjøpe mobil uten abonnement, er:

 • Hvor mye bruker du mobiltelefonen?
 • Har du allerede et abonnement fra før eller trenger du et nytt?
 • Hvilken mobiltelefon vil du ha?

Pris for mobil uten abonnement

Hva mobilen koster kommer an på hva slags telefon det er snakk om og hvor du kjøper den. Generelt sett vil en telefon være dyrere hvis du kjøper den uten abonnement, fordi teleoperatører vanligvis tilbyr rabatter på telefoner som en del av abonnementspakker.

Det er imidlertid viktig å huske på at selv om telefonen kan være dyrere uten abonnement, kan det være mer kostnadseffektivt på lang sikt å kjøpe telefonen separat og deretter velge et billigere abonnement eller en pay-as-you-go-plan. Dette kan være spesielt tilfelle hvis du ikke bruker mye mobildata eller ikke trenger de ekstra funksjonene som tilbys av de dyrere abonnementene.

Billig mobiltelefon uten abonnement

 • Kjøp en brukt telefon. Vær imidlertid forsiktig når du kjøper brukt og kontroller at telefonen fungerer som den skal før du kjøper den.
 • Kjøp en billig telefon fra en elektronikkbutikk. Det finnes mange rimelige telefoner på markedet som kan kjøpes uten abonnement. Disse telefonene har ofte grunnleggende funksjoner og egner seg godt som en reserve- eller reisetelefon.
 • Kjøp en eldre modell. Eldre telefonmodeller kan ofte kjøpes til en rimelig pris, spesielt hvis de er brukt eller refurbished.
 • Vurder et merke som fokuserer på rimelige telefoner.
 • Vurder en såkalt featurephone: Dette er en grunnleggende telefon som ikke har alle de avanserte funksjonene til en smarttelefon. Disse kan kjøpes til en svært rimelig pris og er ideelle for de som kun trenger en enkel telefon til samtaler og SMS.

Derfor bør du velge en mobil uten abonnement

 • Frihet til å bytte leverandør: Når du kjøper en mobil uten abonnement, kan du velge hvilken som helst mobiloperatør eller telefonselskap du ønsker, og du er ikke bundet til en spesifikk leverandør.
 • Ingen langvarige kontrakter: Mange mobilabonnementer krever at du binder deg til en langvarig kontrakt, noen ganger opp til to år. Når du kjøper en mobil uten abonnement, slipper du å binde deg til en slik kontrakt.
 • Spar penger på lang sikt: Selv om det kan være fristende å få en «gratis» mobiltelefon med et abonnement, vil du i mange tilfeller ende opp med å betale mer på lang sikt. Når du kjøper en mobiltelefon uten abonnement, betaler du en gang for selve enheten og slipper dermed å betale for en mobiltelefon på avbetaling over flere år.
 • Unngå kredittsjekk: Mange mobilabonnementer krever at du gjennomgår en kredittsjekk før du kan bli godkjent. Når du kjøper en mobil uten abonnement, unngår du å måtte gjennomgå denne prosessen.
 • Bedre kontroll over kostnadene: Når du kjøper en mobil uten abonnement, kan du ha bedre kontroll over kostnadene for mobilbruken din, siden du betaler kun for det du bruker, og du kan velge å ha et billigere mobilabonnement eller en forhåndsbetalt plan som passer til dine behov.

Hvor kan man kjøpe mobil uten abonnement?

Du kan kjøpe mobil uten abonnement på flere steder, inkludert:

 • Elektronikkforhandlere: Elektronikkforhandlere som Elkjøp, Power, Expert og andre, tilbyr mobiltelefoner uten abonnement.
 • Nettbutikker: Det finnes en rekke nettbutikker som selger mobiltelefoner uten abonnement, inkludert Komplett, NetOnNet, CDON og andre.
 • Apple Store: Hvis du vil kjøpe en iPhone uten abonnement, kan du besøke en Apple Store eller kjøpe den direkte fra Apple sin nettbutikk.
 • Andre mobiltelefonprodusenter: Andre mobiltelefonprodusenter, som Samsung, Sony, Huawei og andre, selger også mobiltelefoner uten abonnement.

Hva med Telenor Swap og Telia Svitsj?

Telenor Swap og Telia Svitsj er tjenester som tilbys av henholdsvis Telenor og Telia, de to største mobiloperatørene i Norge.

 • Telenor Swap er en tjeneste som lar kundene bytte ut sin gamle mobiltelefon med en nyere modell. Kunden betaler en fast månedspris i en avtalt periode, vanligvis 12 eller 24 måneder, og kan bytte til en ny telefon når perioden er over. Telenor Swap inkluderer vanligvis også en forsikring som dekker skader eller tap av mobiltelefonen.
 • Telia Svitsj er også en tjeneste som lar kundene bytte ut sin gamle mobiltelefon med en nyere modell. Kunden betaler en fast månedspris i en avtalt periode, vanligvis 12 eller 24 måneder, og kan bytte til en ny telefon når perioden er over. Telia Svitsj inkluderer også en forsikring som dekker skader eller tap av mobiltelefonen. I tillegg tilbyr Telia også andre fordeler som inkludert fri datatrafikk i utvalgte apper og tjenester når du er i EU/EØS, samt rabatter på abonnementer for kunder som benytter seg av Telia Svitsj.

Kjøp en ny mobil som oppfyller dine behov

Først og fremst bør du vurdere hva dine behov er når det gjelder en mobiltelefon. Trenger du en stor skjerm for å se på video eller spille spill? Trenger du en kraftig prosessor for å kjøre avanserte apper eller spille grafikktunge spill? Trenger du et godt kamera for å ta flotte bilder og videoer? Eller ønsker du bare en grunnleggende telefon for å ringe og sende tekstmeldinger?

Når du har bestemt deg for hva du trenger, kan du begynne å undersøke hvilke telefoner som passer best for deg. Det finnes mange forskjellige merker og modeller å velge mellom, så det kan være lurt å lese anmeldelser og sammenligne spesifikasjoner før du tar en beslutning. Det er også lurt å vurdere om du vil kjøpe den med eller uten abonnement. Hvis du velger å kjøpe mobilen uten abonnement, vil du måtte betale full pris, men du vil ikke ha noen månedlige gebyrer for tjenester. Du har også mer frihet til å velge operatør og mobilplan, og kan bytte når som helst uten å måtte betale en avbestillingsavgift. Imidlertid må du kjøpe mobiltelefonen i sin helhet på forhånd, og det kan være en stor investering.

Hvis du velger å kjøpe mobilen med abonnement, får du vanligvis mobilen til en lavere pris eller til og med gratis, men du er bundet til en kontrakt med operatøren i en viss periode. Du vil også måtte betale en fast månedlig avgift for mobiltjenestene dine. Du vil ikke ha friheten til å bytte operatør eller mobilplan uten å betale en avbestillingsavgift, men du vil ha muligheten til å oppgradere til en ny mobiltelefon med jevne mellomrom, vanligvis når du fornyer kontrakten din.