Hva er dataroaming

Skal du på ferie, men tanken på å skulle bruke hotellets ustabile, overbelastede WiFi gir deg nervøse trekninger? Da er du i så fall ikke alene, for det er kanskje det folk flest gruer seg mest til når de pakker kofferten og reiser avsted på ferie.

For det å ha muligheten til å holde kontakten med omverdenen er viktig, selv når du er på ferie. Kanskje du har lyst til å sende bilde av drinken som servitøren akkurat kom med til venninnen din, eller legge ut et flott skrytebilde på Instagram, og i så tilfelle trenger du WiFi.

På et stort hotell er det ofte mange mennesker samtidig. Det er mange som logger på nettverket på samme tid, og det vil gå utover hastigheten til det aktuelle nettverket. Og da er det jo godt og vite: Du kan bruke av din egen mobildata i utlandet, det som kalles dataroaming.

I denne artikkelen skal vi fordype oss i hva det betyr. Som du ser ovenfor så brukte vi to forskjellige begreper, mobildata og dataroaming. Hva er forskjellen på de to datatyper? 

Hva er dataroaming?

Mobildata er et begrep som folk flest kjenner og bruker på en jevnlig basis. Mobildata dreier seg om datamengden som er inkludert i mobilabonnementet ditt, og er det som du har til rådighet hver eneste måned mot at du betaler til mobiloperatøren.

Det finnes et utall forskjellige mobilabonnementer, fra nesten like mange mobiloperatører som forbrukerne kan velge mellom. De fleste av dagens mobilabonnement er ganske like, og det er ofte datamengden som skiller dem fra hverandre.

Noen ganger har man rett og slett for mye data, som du betaler for hver måned, og det kan være vanskelig å få den brukt. For eksempel hvis du er på ferie i utlandet, som vi nevnte i eksemplet tidligere. 

Er hotellets WiFi veldig tregt, kan det være fristende å bruke av sin egen mobildata. Og for å gjøre dette er du nødt til å aktivere dataroaming. Det er altså en funksjon som gjør det mulig å bruke mobildataen din uansett hvor du er.

Forskjellen på mobildata og dataroaming

Selv om både mobildata og dataroaming er to begreper som er kjent for de fleste, er det veldig ofte også begreper som mange ser ut til å ta feil av. Her vil vi forsøke å forklare forskjellen på mobildata og dataroaming. Du kan også finne mer info på dittnettsted.com/

En avtale med en mobiloperatør, inneholder flere punkter. Det dreier seg vanligvis om blant annet tale, SMS, MMS og mobildata. Det er ganske vanlig at de tre første (tale, SMS, MMS) er ubegrenset, mens datamengden vil variere.

Noen er avhengig av mye data, og er du en av dem, så må du også forvente at det er den største utgiftsposten i ditt mobilabonnement. Prisnivået vil altså variere med utgangspunkt i hvor mye mobildata som er inkludert i abonnementet.

I forbindelse med mobildata hører man ofte begreper som dataroaming. Disse begrepene kan ofte være forvirrende, men kort sagt handler dataroaming om internett-tilgang, som ikke er det samme. Dataroaming gjør det mulig å surfe i utlandet.

Fordeler med dataroaming

Et av de største privilegier vi har her til lands, er at vi kan ta frem telefonen og ringe til venner og bekjente, når som helst og hvor som helst. Eller man kan bruke telefonen til jobb mens man er på farten. Dette kan vi takket være mobilnettet vårt som er veldig godt utbygd.

Med dataroaming kan vi få de samme fordelene og bekvemmeligheter når vi er på reise i utlandet. Hvis du skrur på dataroaming på telefonen, har du mulighet for å bruke mobildataen din som om du er hjemme, eller ihvertfall som om du er i Norge. Skulle det oppstå en nødsituasjon mens du er på ferie, kan det være veldig fint å vite at du har dataroaming tilgjengelig på mobilen, og at du kan få den nødvendige hjelp du trenger. Da kan du enkelt og greit skru på mobildata og dataroaming for å få kommet i kontakt med de du trenger å få kontakt med.

I tillegg kan også dataroaming gi deg en viss følelse av trygghet, siden du slipper å utsette deg selv for hacking og lignende i et ellers ukjent land, på et ubeskyttet WiFi nettverk, fordi i praksis er det av din egen mobildata du bruker når dataroamingen er aktivert.

Ulemper med dataroaming

Men dataroaming har også en ganske stor ulempe, nemlig at det kan bli veldig dyrt, veldig fort, avhengig av hvor i utlandet du befinner deg. Så sjekk priser, og vær sikker på at du har styr på abonnementet ditt når du bruker mobilen med dataroaming aktivert.

Husk å sjekke opp mobilselskapets betingelser

Her i Norge har vi en rekke mobilselskaper å velge mellom når det gjelder mobilabonnement. Det er forskjellige betingelser fra selskap til selskap, selv om abonnementene ser ganske like ut ved første øyekast. Dermed skal du huske, ikke bare pass og eventuelt andre reisepapirer i forkant av en reise, men også mobilselskapets betingelser for hva abonnementet ditt dekker i utlandet og hva det koster.

De fleste mobilselskaper vi har i Norge har abonnementer med forskjellige datapakker som kan brukes når man skal ut å reise, og ved å benytte deg av et av disse tilbudene kan du unngå å falle i dataroaming-fellen. Så husk å sjekke hva mobilselskapet ditt tilbyr, før du reiser avsted.

Følg med på forbruket ditt i appen

De fleste mobilselskaper har idag en app, som gjør det lett for deg som forbruker å holde øye med ditt forbruk selv, uten at du skal komme i kontakt med kundeservice.

Og har du en god vane med å gjøre dette mens du er hjemme, er det helt klart en god ide å fortsette med det mens du er på reise og har benyttet deg av mobilselskapets tilbud om datapakke.

Så vet du helt presist hvor mye data du har brukt, om du skal bestille mer data, eller om du skal slukke for mobilen en stund for ikke å komme over forbruksgrensen.

Les meldingene du får fra mobilselskapet ditt

Det er som regel via tekstmeldinger mobilselskapet vil få kontakt til deg når du er i utlandet, så derfor er det viktig at du leser meldingene du får fra dem.

Appen kan eksempelvis være litt langsom med å oppdateres, mens tekstmeldinger kommer som regel igjennom med det samme, og vil gi deg den informasjon du har bruk for.

Er du i tvil? | Ta kontakt med mobilselskapet!

En god leveregel er at det er bedre å spørre en gang for mye enn en gang for litt, og det gjelder også mobilforbruket ditt. Er du i tvil om noe, så kontakt mobilselskapet ditt, så du får klarhet i spørsmålene hurtigst mulig.

Skru alltid dataroaming av når du ikke bruker den

Dataroaming fort bli dyrt om du ikke har et godt overblikk over det. Derfor bør dataroaming kun være aktivert når du har behov for det. Så fort du er ferdig med det du skulle gjøre, så bør du skru den av igjen med det samme.

Ved å skru av dataroamingen unngår du at det ligger en kjempestor telefonregning i innboksen den dagen du kommer hjem fra ferie. Så sjekk betingelsene før du reiser, bruk din sunne fornuft på turen, sjekk forbruket i mobilappen din, og nyt ferien i fulle drag,