Finn ut hvor mye mobildata du faktisk bruker

Teleselskapene tilbyr større og større datapakker, og selv de minste pakkene med fri bruk av tale, SMS og MMS kommer gjerne med 1 GB data. Men har du oversikt over hvor mye data du faktisk trenger?

Både Android-telefoner (Samsung, LG, Sony osv.) og Apples iPhone loggfører dataforbruket, slik at du kan se hvor mye data du bruker. Mobiloperatørene logger også forbruket ditt, men deres kundepanel vil ofte henge en del etter, og ikke oppdateres i sanntid. Det kan også være noen avvik mellom det telefonen registrerer, og det teleoperatøren registrerer, men det er snakk om små forskjeller.

Dataforbruk på Android-telefoner

Menyene kan se litt ulike ut mellom forskjellige Android-telefoner, men fremgangsmåten for å finne dataforbruket vil være temmelig lik. Dra ned fra toppen av skjermen, så du får opp varsellisten. Trykk så på tannhjulet øverst. Når du kommer til innstillingene, finner du “Mobildata”. Du vil da få opp en graf over databruken den siste måneden. Under grafen vises alle appene som har brukt mobildata, og hvor mye hver av dem har brukt.

Det kan hende at datoperioden ikke går fra starten av måneden, og til slutten, men heller begynner og slutter f.eks. midt i måneden. Dette kan du endre ved å trykke på nedtrekksmenyen der det står f.eks. “1. – 31. mai”, og velge “Endre syklus”. Merk at mobildata må være skrudd på for at du skal få dette valget.

Hvis du markerer “Begrens mobildata” (eksakt tekst kan variere mellom mobilmerkene), får du muligheten til å sette grenser for databruk. Ofte vil teleselskapene fakturere ekstra hvis du bruker mer trafikk enn datakvoten din, så dette er en ekstra sikkerhet for å unngå unødvendige mobilutgifter. Som det ble nevnt innledningsvis kan forbruket som vises på din telefon avvike noe fra det som registreres hos leverandør, så det kan være lurt å sette denne grensen 5-10 MB under hva du faktisk har i abonnementet ditt, for å være sikker. I tillegg til en fast grense, kan du også sette opp en advarselsgrense. Du vil fremdeles kunne bruke mobildata over denne grensen, men telefonen vil gi det beskjed om at du bør begrense bruken, og at du nærmer det maksgrensen.

Forbruk på iPhone

På en iPhone går du inn på innstillinger-ikonet via app-menyen. Derfra velger du “Mobilnett”, og Du får da opp en liste over appene du bruker, og hvor mye datatrafikk hver av dem har brukt. Fra oversikten kan du også nullstille forbruket, slik at du kan teste hvor mye data appene bruker iløpet av kortere perioder.

Dataforbruk på telefoner med Windows Phone

På en Windowstelefon kan du gå til applisten, og finne applikasjonen “Data Sense”. Denne er tilgjengelig på telefonen fra leverandør, og du trenger ikke installere noe ekstra for å få tilgang til den. På samme måte som i Android og iOS på iPhone, vil du få en oversikt over totalforbruk, men du kan også se forbruket til enkeltapper ved å dra skjermen mot venstre. I likhet med Android, er det enkelt å sette opp en maksgrense, slik at du får beskjed når du har brukt opp datapakken din.