Hva er eSIM

I dag er må nok de aller fleste av oss innrømme at de er ganske så avhengige av sin mobiltelefon. Enten det er til bruk i jobbsammenhenger, til underholdning, eller til å kommunisere med venner og familie, er mobilen et fast tilbehør i lommen. For å kunne bruke mobilen til å ringe, sende SMS, eller mobildata, trenger du et SIM-kort. Frem til nylig har det vært vanlig at SIM-kortet er en fysisk brikke du setter inn i telefonen, med ulike størrelser avhengig av hvilken mobiltelefon du benytter. Men, nå er det en ny løsning som gjør sitt inntog, nemlig eSIM. I denne artikkelen vil vi ta en nærmere kikk på hva eSIM er, hvordan det fungerer og hvilke fordeler bruk av eSIM kan ha.

Hva er eSIM?

Så, hva er egentlig eSIM? Forkortelsen står for embedded SIM. Dette betyr at eSIM er et SIM-kort som er innebygd i din mobiltelefon. Mange beskriver eSIM som fremtidens SIM-kort. Dette er et elektronisk SIM-kort som du ikke behøver å sette fysisk inn i din mobiltelefon, det kommer enten ferdig installert når du kjøper ny telefon, eller du kan laste ned ditt eSIM når du bytter mobilabonnement. Selv om eSIM aktiveres digitalt fungerer det likevel som et tradisjonelt SIM-kort og byr på akkurat de samme mulighetene. Den eneste forskjellen er at eSIM gjør bruken lettere. Er du interessert i eSIM og andre nyheter innenfor teknologiens verden anbefaler vi https://teknodag.com/.

Hva er fordelene med eSIM?

Et typisk SIM-kort er laget av plast og må settes inn i mobiltelefonen selv. Dette kan tidvis by på utfordringer, da du trenger et eget verktøy for å åpne luken på mobilen hvor SIM-kortet skal sitte. Med eSIM er det slutt på denne fiklingen og et nytt SIM kort er bare noen tastetrykk unna. Med tradisjonelle, fysiske SIM-kort må du også vente på å få tilsendt ett nytt i posten dersom du bytter mobiloperatør, noe som kan føre til ventetid. Dette er det slutt på med eSIM. Da chipen allerede er innebygd i din enhet er det bare å laste ned ditt nye abonnement – helt uten å sjekke postkassen. De største fordelene med eSIM er altså:

  • Du trenger ikke sette SIM-kortet i mobilen selv.
  • Du trenger ikke å spare på gamle SIM-kort i en skuff
  • Det blir kortere ventetid på nytt SIM-kort når du bytter mobilabonnement.
  • Alt skjer digitalt, både nedlastning og aktivisering av eSIM.

Hvordan komme i gang med eSIM?

Hvis du er lei av å fikle med SIM-kort er kanskje eSIM løsningen for deg. Men, for å komme i gang med bruk av eSIM trenger du en mobil som støtter denne type teknologi. Derfor kan det være lurt å forhøre seg om den nye mobilen du har sett deg ut kommer med eSIM inkludert. Siden eSIM er et relativt nytt fenomen er det heller ikke alle mobilselskaper som tilbyr abonnement til eSIM helt enda. Husk derfor å undersøk om ditt foretrukne mobilselskap støtter denne typen SIM-kort. Ettersom det er så mange klare fordeler med eSIM tror vi ikke det kommer til å gå lang tid før dette er standarden på markedet.

Mobiltelefonmodeller og andre enheter som støtter eSIM

Det er ikke bare mobiltelefoner som kan ha innebygd SIM-kort i form av eSIM. Flere smartklokker og nettbrett støtter også eSIM. Per dags dato er Apple den leverandøren som tilbyr flest enheter med mulighet for eSIM, men kjente merker som Samsung følger dem hakk i hel. Her er en liste over noen av de mest kjente modellene hvor eSIM kan brukes:

  • iPhone XS, XS MAX og XS
  • Apple Watch 4. og 5. generasjon
  • IPad Air og iPad Pro 2019 generasjon
  • Samsung Galaxy Watch
  • Samsung Watch Active 2

Mobiloperatører som støtter eSIM

  • Telia
  • Telenor
  • ICE

Bruksområder for eSIM

Hvis din mobiltelefon kommer med innebygd eSIM betyr det ikke at den ikke kan bruke vanlig SIM-kort også. For eksempel iPhone sine nyere modeller har muligheten til å både ha eSIM og et vanlig SIM-kort i nano-format. Dette gir deg muligheten til å ha to abonnementer knyttet til din mobiltelefon. Å ha to ulike mobilabonnementer knyttet til din telefon kan gi mange fordeler. Du kan ha et abonnement til privat bruk og et annet til jobb bruk, eller du kan ha et abonnement som gir gunstige vilkår for mobildata og et annet som gir gode tilbud hva gjelder tale.

Hvordan laste ned eSIM?

Dersom din mobiloperatør tilbyr eSIM, eller du har valgt å bytte til en annen operatør nettopp for å kunne bruke eSIM, er det lett å laste ned. Det første du må gjøre er å se til at din mobilenhet, eller smartklokke/nettbrett, er koblet til internett. Deretter kan du laste ned eSIM gjennom mobilopperatørens egen app. Både Telenor og Telia gir deg muligheten til å bestille eSIM på deres nettsider. Deretter får du tilsendt en QR kode som du skanner og følge instruksjonene på skjermen. Hvis du erstatter ditt gamle SIM-kort med eSIM vil det gamle SIM-kortet automatisk bli deaktivert.