Mobilabonnement med fri bruk

Flere og flere operatører reklamerer med «Fri bruk» på deres mobilabonnement. Men hvor «fritt» kan du egentlig bruke telefonen, og finnes det egentlig noen grense?

Fri bruk av tale, SMS, MMS

Som det fremkommer av vår sammenligning av mobilabonnement, tilbyr mange operatører nå fri bruk av normale telefontjenester fra rundt 200 kr per måned. Likevel finnes det begrensninger. Fri bruk gjelder hovedsaklig samtaler og meldinger til andre telefoner i Norge, og utenlands må du fremdeles betale ekstra for det du bruker.

Spesialnummer som nummeropplysning, seeravstemninger på TV-programmer og lignende, kommer også utenfor det «frie» forbruket.

Forbrukerombudet skriver i et brev til teleoperatøren Chess den 23.05.2013 at faktisk fri bruk, eller grenser som er satt såpass høyt at svært få brukere vil nå den, kan markedsføres som «Fri bruk». Eksempelet som brukes i brevet er 20000 minutter, 20000 SMS og 20000 MMS per måned. Grovt regnet betyr det at du kan ringe i nesten 14 døgn sammenhengende, per måned, innenfor denne begrensningen. Dette er med andre ord langt mer enn de aller fleste noen gang kommer i nærheten av.

Fri bruk av data

Per mars 2016 er det ingen operatører som markedsfører «fri bruk av data» i Norge. Det fremgår i brevet fra Forbrukerombudet (lenket over) at Chess sin markedsføring av 20GB per måned ikke er tilstrekkelig for «fri bruk». Ettersom mer og mer datatrafikk går med til musikkstreaming og videoavspilling, kan man i praksis greit bruke mer enn 20GB per måned.

Mange operatører har likevel ingen ekstra kostnader ved høyt dataforbruk. De skrur heller ned farten på internettforbindelsen når du bruker mer enn det du har inkludert i abonnementet. Det er per i dag (mars 2016) snakk om mellom 60-200kbit/s hos de forskjellige operatørene. Dette betyr at du fremdeles kan sjekke e-post og nyheter, men at videoavspilling på f.eks YouTube ikke vil være noen behagelig opplevelse.

Du kan bruke vårt verktøy for sammenligning av pris, for å finne ut hvilke abonnement som tillater høyest dataforbruk uten tillegg i prisen (men da med redusert fart). Sett for eksempel en veldig høy datagrense, og trykk «Finn priser». Merk at feil kan forekomme i våre data, så det anbefales at du tar kontakt med operatøren du skal bytte til, for å få bekreftet hvilke vilkår som gjelder.

Billigste abonnement med høyt databruk

Til høyre finner du en liste med de billigste abonnementene for deg med høyt dataforbruk. Merk at farten i mange tilfeller reduseres betraktelig etter oppbrukt kvote. Enkelte abonnement har også en ekstra pris per MB etter at kvoten er brukt opp, men de fleste operatører har likevel en makspris per dag på mellom 10-20 kr.