Datasparing på Android-telefoner

Med Chrome-nettleseren på Android-telefoner kan du få et vesentlig lavere dataforbruk på få sekunder.

Når du surfer på mobilen, henter telefonen ofte ned bilder og andre deler av nettsider du besøker, i full størrelse. På en stor PC-skjerm og en rask internettforbindelse er dette i de fleste tilfeller nøyaktig hva du ønsker. Sitter du med en liten mobilskjerm og har begrenset med mobildata, er det viktigere at nettsiden laster raskt og effektivt, uten å koste deg en formue.

Det er nettopp dette problemet datasparingsfunksjonen i Chrome for Android, løser.

Når datasparing er skrudd på, vil Google sine servere komprimere nettsidene du besøker, slik at mindre data overføres til din telefon. Du vil sannsynligvis ikke merke noen forskjell, annet enn at dataforbruket ditt går ned, og at surfingen kan oppleves som raskere enn før.

For å aktivere datasparing, åpner du først Chrome-nettleseren. Deretter åpner du menyen øverst til høyre (de tre prikkene), ved siden av adressefeltet. Gå så til bunnen av menyen, og trykk på "Innstillinger". Under "Avansert", finner du nå knappen som heter "Datasparing". Ved å trykke på den, får du informasjon om hvorvidt datasparing er påskrudd, og evt. hvor mye data du allerede har spart ved hjelp av denne funksjonen.

Nøyaktig hvor mye data du sparer, avhenger av hva slags nettsider du besøker mye. Nettsider som er kryptert (med https:// i adressefeltet) kan ikke komprimeres, av hensyn til sikkerhet. Dette gjelder nettbank, nettbutikker, men også i økende grad vanlige nettsider. Du vil heller ikke kunne benytte datasparing om du surfer i privat modus ("inkognito"). Googles egne hjelpesider har flere detaljer rundt hvilke begrensninger som gjelder for datasparing.

Har du fremdeles for lite mobildata i abonnementet ditt? Finn et billigere mobilabonnement med priskalkulatoren vår!